Wat moet je weten als je een open haard wil laten plaatsen?

on

Er zijn verschillende redenen waarom je een open haard zou willen laten plaatsen. Het is mogelijk dat je graag een extra element van sfeer in je woning wil. Een andere reden kan zijn om te besparen op je energiefactuur. Al kan je in dat geval niet alle open haarden plaatsen. In dit artikel wordt er meer informatie gegeven over het laten plaatsen van een open haard en welke mogelijkheden je hebt.

Kies de soort haard

Er zijn verschillende opties wanneer je een open haard wil laten plaatsen. Een van de bekendste typen van een open haard is een haard die wordt verwarmd met hout. Dit is de klassieke manier om te verwarmen als je een open haard hebt. Bovendien kiezen veel mensen voor dit soort haard omdat het een grote factor van gezelligheid met zich meebrengt. Mensen zien zich vaak al in de wintermaanden met een kop warme chocolademelk in de zetel zitten met de open haard aan. Het nadeel van verwarmen met hout is dat je kans hebt op opspattende houtschilfers. Zeker wanneer je kleine kinderen hebt, kan dit soms voor gevaarlijke situaties zorgen.

Een tweede mogelijkheid is om te kiezen voor een gashaard. Hier moet je op voorhand wel weten of je op de plaats waar je de haard wil plaatsen een aansluiting op de gasleiding hebt. Daarnaast moet je er ook rekening mee houden dat er altijd een klein vlammetje blijft branden, ook wanneer de haard niet opstaat.

Laten inbouwen of niet

Zodra je hebt besloten welke soort open haard je wil laten plaatsen, moet je kiezen of je de open haard wil laten inbouwen of niet. Elke manier heeft zijn voor- en nadelen. Een voordeel van bijvoorbeeld een gashaard is dat het veel mooier opgaat in het geheel van je interieur. Een gashaard inbouw wordt geplaatst en nadien wordt er een omhulsel rondom geplaatst zodat het een geheel lijkt met de rest van je ruimte. Een mogelijk nadeel is dat het wel meer werk met zich meebrengt. Hou er rekening mee dat een gashaard inbouw, of een andere soorten haard, ook een luchttoevoer nodig heeft. Dit zorgt ervoor dat je onder meer minder kans hebt op rookontwikkeling in je woonkamer als je de houtkachel bijvult. Bekijk dus zeker op voorhand of deze aanwezig is om onaangename verrassingen te vermijden. 

Wat de nadelen zijn bij een inbouw open haard zijn net de voordelen van een open haard die niet is ingebouwd. Je hebt namelijk veel minder werk met het plaatsen van dit type haard. Bovendien is deze vaak goedkoper dan een inbouw haard. Het nadeel is dat deze natuurlijk minder mooi opgaat in het interieur.