Wat je nog niet wist over kunststof kozijnen

on

Kunststof kozijnen zijn licht, kosteneffectief en energiezuinig; kunststof kozijnen zijn hét alternatief voor traditionele houten ramen dat de laatste jaren aan populariteit heeft gewonnen. Als jouw bestaande kozijnen aan vervanging toe zijn, of je laat bijvoorbeeld een eigen woning bouwen, is het tijd om te kiezen voor nieuwe kozijnen. Maar voordat je zo’n fikse investering doet, wil je je natuurlijk wel goed laten informeren. In dit artikel lees je alles over de positieve en negatieve eigenschappen van kunststof kozijnen, zodat jij straks een weloverwogen keuze kunt maken. 

Voordelen van kunststof kozijnen

Er zijn veel voordelen aan het gebruik van kunststof kozijnen in Drenthe. Deze kozijnen zijn vooral duurzamer dan houten ramen en gaan wel twee keer zo lang mee. Bovendien vergen ze minder onderhoud en hebben ze minder problemen met rot en bederf. Toch zijn er ook nog andere voordelen aan verbonden. Zo hebben kunststof kozijnen ook veel minder gewicht. Kunststof kozijnen wegen ongeveer een derde minder dan vergelijkbare houten en aluminium ramen, waardoor ze gemakkelijker te installeren en te verwijderen zijn. Daarnaast zijn kunststof ramen gemakkelijk schoon te maken en hoeven ze niet geschilderd of gebeitst te worden in tegenstelling tot hout. Kunststof kozijnen zijn in alle vormen en formaten te maken, dus voor elk type woning geschikt. 

Duurzaamheid van kunststof kozijnen

De duurzaamheid en sterkte van kunststof kozijnen is een bron van verwarring voor veel mensen. De verwarring is begrijpelijk, aangezien kunststof een relatief nieuw materiaal is dat voor kozijnen wordt gebruikt. Toch zijn kunststof kozijnen duurzamer dan houten kozijnen. Dit komt allereerst omdat houtkap het milieu erg veel belast, terwijl voor de productie van kunststof geen bomen hoeven worden gekapt. Dit komt omdat er van PVC gebruik wordt gemaakt. Dit materiaal wordt zo goed gesorteerd en ingezameld dat je zowel het afval als de kunststof kozijnen tot 10 keer kunt recyclen, zonder kwaliteit te verliezen. Ook hebben kunststof kozijnen een langere levensduur en gaan ze wel zo’n 60 jaar mee. Er wordt geen verf of lak gebruikt, waardoor er ook minder schadelijke stoffen in het milieu terechtkomen. Tot slot verbruikt een goed geïsoleerd huis minder energie dan een slecht geïsoleerd huis. Kunststof kozijnen dragen bij aan de isolatie van een huis, omdat ze beter isoleren dan houten en aluminium kozijnen. Dat is niet alleen fijn voor je energierekening, maar is ook goed voor het milieu. Er wordt namelijk geen gas of CO2 uitgestoten. 

Nadelen van kunststof kozijnen

Goed nieuws: er zijn gelukkig bijna geen nadelen bij kunststof kozijnen! Onthoud alleen wel dat je bij kunststof kozijnen niet zomaar kunt gaan boren. Anders zul je het kozijn meteen naar de vernieling helpen. Als je raamdecoratie wilt ophangen kun je hiervoor speciale ophangsystemen kopen zonder te hoeven boren. Ook wordt er wel eens gedacht dat de reparatie bij kunststof kozijnen een stuk lastiger gaat, maar door het juiste bedrijf in te schakelen hoeft dit helemaal geen probleem te zijn. Een ander nadeel dat vaak genoemd wordt, is dat je vastzit aan de kleur van de kunststof kozijnen die je hebt aangeschaft. Men denkt dat kunststof niet over te schilderen is, maar dit is heus wel mogelijk. Met een speciale primer en verf kun je het kozijn gewoon overschilderen.