Wat is het rendement van zonnepanelen?

on

Het rendement van zonnepanelen. Zonnepanelen van SunCatch zorgen voor elektrische energie. Maar wat is rendement? Dat is het aantal & invallende zonlicht dat omgezet kan worden in elektrische energie. Voor dat je zonnepanelen aanschaft moet je er wel goed over na denken. Het is niet zomaar een beslissing die je neemt. Het gaat je namelijk ook zeker wel wat geld kosten. 

De opbrengst van zonnepanelen wordt meestal wattpiek genoemd. Dit laat zien hoeveel energie de panelen genereert. In de zomer zal dit wel meer zijn vanwege je felle zon en de langere dagen. In de winter zijn de dagen wat korter en donkerder dus zal het minder opleveren. Maar dat betekent niet dat je in de winter niks oplevert. Ook op gewolkte dagen kan een zonnepaneel energie opleveren. Het zal wel wat minder zijn maar alsnog krijgen de panelen energie. 

Investeren in zonnepanelen

Het aanschaffen van zonnepanelen zit wel een duur prijsje aan. Maar je kan je investering best snel alweer terug verdienen. Daarom moet je goed weten wat het rendement is van zonnepanelen. Het rendement van zonnepanelen ligt nu rond de 5% en 25%. Dit is nu nog wel wat laag. De zon geeft even makkelijk gezegd 100% invallend licht maar omdat dat niet allemaal omgezet kan worden in energie hoed je een kleien 50 % aan licht over dat omgezet kan worden tot elektrisch energie. 

Rendement van zonnepanelen 

Kan het rendement ook beïnvloed worden? Ja zeker kan dat. Het ligt er natuurlijk in eerste instantie aan hoeveel zonlicht de zonnepanelen vangen. De weersomstandigheden spelen ook een grote rol hierin. Ook de ligging van de zonnepanelen is heel belangrijk. De zonnepanelen moeten zo liggen dat je gedurende de dag het meeste zon opvangen. Zonnepanelen met een hoog rendement liggen vaak aan de zuidkant van het dak met een hellingsgraad van 30 tot 35 graden. Deze zonnepanelen zijn dan ook niet omringd door schoorstenen of grote gebouwen. Dat kan er namelijk voor zorgen dat de zonnepanelen minder zon op kunnen vangen dus uiteindelijk minder energie van het zonlicht kunnen maken. 

Maar hoe blijft het buiten dat het beter is voor het milieu nou nog aantrekkelijker om zonnepanelen aan te schaffen? Het is natuurlijk een hele investering om zonnepanelen aan te schaffen maar je kan je geld heel makkelijk weer terug verdienen. In de meeste gevallen heb je je investering binnen 7 jaar terug verdient. De zonnepanelen kunnen ongeveer 25 jaar mee. Dat betekent dat jij ongeveer 18 jaar ‘gratis’ gebruik kan maken van energie. 

Bij SunCatch vind je nog meer informatie over zonnepanelen. Bij SunCatch vind je de beste zonnepanelen en laadpalen. Hierdoor kan jij energie besparen en mee helpen voor een beter milieu. Plus het is uiteindelijk ook nog is lekker voor de portemonnee!