Wat is een voorlopig koopcontract?

on

 Een voorlopig koop contract is een contract die je tekent voor het kopen van een nieuw huis. Dit gaat vooraf aan de overdracht bij de notaris en hier zijn meestal ontbindende voorwaarden in opgenomen. Het is dan wel handig als je een goedkope notaris kan vinden. De reden waarom het een ‘voorlopig’ koop contract heet is niet helemaal duidelijk. Want als je het eenmaal hebt getekend zit je er wel aan vast. 

Als de koper en de verkoper het eens zijn over het huis wat de koper van de verkoper wil kopen tekenen ze allebei het koop contract. Dit kan heel snel gebeuren en is meestal binnen een paar dagen al geregeld. Je komt wel goed na kijken of de informatie en de voorwaarden die in het koop contract staan wel juist zijn. Dit spaart je heel veel moeite. Het ondertekenen van het koop contract gebeurt vaak op het kantoor van de verkoper maar kan ook vaak thuis gedaan worden en worden op gestuurd via post of via de mail. 

Schriftelijke overeenkomst tekenen

Het is verplicht om een schriftelijke overeenkomst te maken voor dat het huis verkocht wordt. De kopen en de verkoper maken samen deze schriftelijke overeenkomst. Ze bepalen zelf wat er in komt te staan. In een koop contract staat de koopprijs, de ontbindende voorwaarden, de gegevens van het huis en de gegevens van de koper en van de verkoper. 

Wettelijke bedenktijd 

Wat nou als je spijt hebt van de keuze, kan je het dan nog terug draaien? Ja maar doe het dan wel snel. Je hebt namelijk 3 dagen na het tekenen om het op te zeggen zonder een reden. Deze bedenktijd is er voor on jou te beschermen en er voor de zorgen dat je minder snel opgelicht kan worden. De 3 dagen gaan in om 00:00 nadat het koop contract is ondertekent. let op 2 van de 3 dagen moeten wel werkdagen zijn. 

Maar zit er ook een verschil tussen een voorlopig en een definitief koop contract? In feite zit er geen verschil tussen deze 2. Voorlopig wordt mee bedoelt dat je onder de verplichtingen uit kan komen in de 3 dagen bedenktijd. 

Als er geen makelaar in het spel zit en je maakt het koop contract zelf zorg er dan wel voor dat het koop contract goed is na gekeken door iemand die er wel verstand van heeft.

Hoe kom je nou van het koop contract af na het tekenen? 

Als je binnen de bedenktijd van het koop contract af wil moet je de verkoper natuurlijk op de hoogte stellen. Dit kan je doen via de mail of via de post. Zo heb je bewijs via de datum dat je het koop contract stop wilt zetten. Maar wat nou als de bedenktijd voorbij is maar je hebt je alsnog bedacht? In principe kun je dan niet terug.

Als de verkoper niet mee wil werken heeft hij 8 dagen om toch nog mee te werken. Anders kan jij een boete van 10% aanvragen en als je meer schade hebt gelopen dan 10% kan je ook een aanvullende schadevergoeding op eisen. Dit komt gelukkig niet vaak voor dat een verkoper niet mee wil werken maar in de gevallen dat het zo is, is het natuurlijk niet heel prettig. Als de boven staande stappen niet werken is het tijd om naar de rechter te stappen. Laat je wel altijd eerst informeren bij een juridisch adviseur voor dat je naar de rechter stapt.