Uw koophuis verhuren terwijl u in het buitenland bent.

on

Gaat u naar het buitenland voor langere tijd? Dan kunt u om kosten te besparen uw koophuis verhuren. Althans, onder voorwaarden. Het zomaar verhuren van uw woonhuis is een lastig verhaal, omdat het huurrecht dan van kracht is. En dit huurrecht maakt het voor u als eigenaar moeilijk om de huurder, als die zijn verplichtingen is nagekomen, uit uw eigen huis te krijgen. Krom wellicht, maar wel de realiteit. Het is daarom absoluut aan te raden om een verhuurspecialist in te schakelen als u van plan bent om uw koopwoning te verhuren. Overigens zijn met name expats de grootste groep mensen die gebruik maakt van het huren van gemeubileerde en gestoffeerde woningen. Expats worden beschouwd als betrouwbare huurders overigens. 

Uw koophuis verhuren zonder enig risico.

Dat neemt niet weg dat koophuis verhuren wel degelijk mogelijk is. In alle gevallen is het wel zo verstandig om eerst uw licht op te steken bij een specialist. Alleen dan kun u uw koophuis verhuren zonder enig risico. Wat veel mensen bijvoorbeeld niet weten, is dat er bijna standaard in alle hypotheekvoorwaarden staat dat u toestemming nodig heeft van uw geldverstrekker als u van plan bent uw huis tijdelijk te verhuren. Vaak is het zo dat als u volgens de Leegstandswet verhuurt, u snel toestemming krijgt. Wel kunnen er extra voorwaarden gesteld worden door de geldverstrekker. Ook proef samenwonen geldt als een mogelijkheid om te verhuren zonder dat het huurrecht van kracht gaat. De Leegstandswet betekent wel dat de woning zichtbaar voor iedereen te koop staat en dat het uw eigen woning is uiteraard. U spreekt een termijn af en na de huurperiode dient de huurder uw woning te verlaten.

koophuis verhuren tijdens vakantie

Check de situatie rondom de opstal- en aansprakelijkheidsverzekering.

Uw koophuis verhuren kan ook alleen nadat u een vergunning heeft aangevraagd bij de gemeente waar u woonachtig bent. U kunt toestemming krijgen voor de verhuur van maximaal vijf jaar overigens, Het is ook zaak om voor u besluit uw koophuis te verhuren, te informeren hoe het met de verzekering zit. Er zijn namelijk verzekeraars die weigeren te verzekeren bij tijdelijke verhuur. De normaliter geldende opstal- en aansprakelijkheidsverzekering is niet geldig. U kunt bij uw verzekeraar vragen wat een alternatief is. U kunt ook aangeven aan de huurder dat hij of zij zelf een verzekering af moet sluiten, wil hij de huurder van de woning worden. 

Koophuis verhuren en de fiscale gevolgen.

Als u gaat verhuren, dan heeft u het liefst te maken met een betrouwbare huurder. Dus niet met iemand die plannen heeft een hennepplantage aan te leggen in uw woning. Dat laatste klinkt misschien vergezocht, maar het overkomt veel huurders. Check altijd de gegevens van de aspirant huurder. Vraag om het identiteitsbewijs en vraag om loonstroken en kijk of er frequent salaris binnenkomt op de bankrekening van de huurder. U kunt eventueel afspraken maken over het periodiek controleren van het huis. Tenslotte; als u inkomen geniet uit huur, dan valt u in box 3 van de inkomstenbelasting. Dat heeft onder meer als gevolg dat u geen hypotheekrenteaftrek geniet gedurende de periode van verhuur. Overigens zijn de inkomsten uit huur onbelast. 

Op zoek naar een verhuurmakelaar die je huis kan verhuren in Haarlem? Kijk op Premiumhousing.nl.