Tips en tricks voor het planten van een laurierhaag

Heeft u net een laurier gekocht of gaat u een laurier kopen in de nabije toekomst? Een laurier staat bekend om de winterharde eigenschappen en een wintergroene kleur. De meeste lauriersoorten staan bekend als harde groeiers die regelmatig gesnoeid moeten worden om ze onder controle te houden. Er zijn ook soorten die minder snel groeien. Bekijk de verschillende lauriersoorten om te bepalen welke soort het meest geschikt is voor uw tuin. In dit blog leest u hoe u een laurierhaag kunt planten.

laurier haag plaatsen

Benodigdheden

Wanneer u een laurierhaag gaat planten heeft u een aantal materialen nodig. Zorg voor een goede schep waarmee u een geul gaat graven, twee paaltjes om de lijn van de haag te markeren, binddraad om deze lijn aan te geven, aanplant grond voor voedzame grond en een tuinslang om de grond nat te maken en te houden. Uiteraard heeft u ook de planten zelf nodig.In het onderstaande schema kunt u zien hoeveel planten u per strekkende meter nodig heeft. Een laurierhaag is een perfect idee voor een onderhoudsvrije tuin.

Hoogte plantPlanten per strekkende meter
20 – 40 cm7
40 – 60 cm6
60 – 80 cm4
80 – 100 cm3
100 – 125 cm3
125 – 150 cm3
150 – 175 cm2
175 – 200 cm2
200 – 225 cm1

Planten van een laurierhaag

Het planten van een laurierhaag is vrij eenvoudig. Toch zijn er een aantal zaken waar u rekening mee dient te houden. We hebben de stappen hieronder in chronologische volgorde uiteengezet.

1. Plaats de paaltjes en het binddraad om de rechte lijn waar de haag moet komen te markeren.

2. Graaf een geul die twee keer zo diep en breed is als de kluiten van de planten.

3. Bedek de bodem van de geul met een laag aanplant grond.

4. Sproei met de tuinslag in de geul, zodat de grond goed nat wordt.

5. Lijn de planten op langs de geul en zorg hierbij voor een goede verdeling.

6. Zet de planten een voor een rechtop en gebruik extra aanplant grond om te stabiliseren. 

7. Geef de haag direct voldoende water, houd de grond de komende weken goed nat.

laurier haag planten

Onderhouden van een laurierhaag

Een laurierhaag heeft in principe geen extra voedingsstoffen nodig. Na het planten en na het snoeien is het aan te raden om eventueel extra water aan de haag te geven. Doe dit ook tijdens langdurige periodes van extreme droogte. Snoei de haag tweemaal per jaar, eenmaal in maart/april en eenmaal aan het einde van september. Gebruik een snoeischaar en geen heggenschaar bij het snoeien van een laurier. Met een heggenschaar knipt u de bladeren doormidden, hierdoor worden ze bruin.