Taxeren woning, waar is het voor nodig?

on

Wanneer iemand een huis gaat kopen, is taxeren woning belangrijker dan je misschien in eerste opslag zal doen vermoeden. Waarom dan precies? Wanneer je een hypotheek wilt afsluiten om je droompaleis te kunnen kopen, is het vaak een vereiste vanuit de hypotheekverstrekker. Om de daadwerkelijke waarde van je woning te achterhalen, waarover zij dus vervolgens kunnen oordelen, of het verstrekken van een hypotheek het ook écht waard is. En of er voor hen ook wat risico’s aan vastzitten. 

In dit artikel gaan wij je bijpraten, over het nut van een woningtaxatie. 

Wanneer wordt er voor taxeren woning gekozen?

Zoals we hierboven al kort hadden uitgelegd, is taxeren woning, vanuit een hypotheekverstrekker, zoals een bank vaak een vereiste. Voordat er pas écht op financiering kan worden overgegaan. Ook wordt er wel eens om een taxatierapport gevraagd wanneer je met een aannemer een nieuwbouwwoning laat bouwen. Ook wanneer je, bijvoorbeeld: de nieuwbouwwoning een bepaalde tijd na oplevering pas gaat kopen. Dan kan de taxateur een taxatie maken, op basis van: de huidige plannen, etc.

Het is dus erg belangrijk om je taxatie huis goed voor elkaar te hebben, zeker wanneer je graag een hypotheek wil krijgen. 

Over het algemeen vindt een taxatie pas ook plaats wanneer er een koopcontract wordt ondertekent. Daarbij moet je denken aan een koop onder voorbehoud, die pas doorgaat wanneer de financiering helemaal rond is. Dit is dan ook te vinden in de ontbindende voorwaarden van het koopcontract. Wij bevelen je dan ook ten zeerste aan om de taxeren woning te laten uitvoeren, voordat die ontbindende voorwaarden verlopen. Waarom? De uitkomst van een taxatie kan dus invloed hebben op je eventuele leenmogelijkheden. En wanneer de ontbindende voorwaarden verlopen zijn kun je dus een dikke boete verwachten. Wanneer je dus onder de koop uit wil komen, dus wees op tijd met het aanleveren van je taxatierapport.

Is het taxeren van een woning verplicht?

Het taxeren woning, is in zekere zin verplicht, omdat veel banken het wel verplichten. Wanneer je dus financiering voor je nieuwe woning wilt ontvangen. Daarnaast dient de taxatie te worden uitgevoerd door een onafhankelijke partij te worden uitgevoerd, dus degene mag niet betrokken zijn bij de koop, of verkoop van de woning. 

We kunnen dus concluderen, dat ervaring en kennis zeker in de wereld van taxeren erg gewenst is. Wees daarom slim en kies voor een partij, die hier voldoende ervaring in heeft. Zodat jij straks hopelijk je nieuwe kasteel ook écht kunt kopen.

Wij wensen je dan ook veel succes in de zoektocht naar je nieuwe woning!