Soorten hordeuren

on

Als je graag frisse lucht in huis wilt maar geen insecten dan is het gebruik van een hordeur een logische keuze. Er zijn verschillende types hordeuren die allemaal hun eigen voordelen hebben. Laten we de mogelijkheden eens bekijken. 

3 soorten horren voor deuren

In Nederland kennen we 3 soorten hordeuren. De rolhordeur, de klaphordeur en de plissé hordeur. Hieronder zullen we per type aangeven wat de eigenschappen, voordelen en nadelen van deze hordeuren zijn.

Een rolhordeur

Een rolhordeur is een veel gekozen oplossing om insecten buiten te houden. Het is namelijk een relatief goedkope oplossing. Het nadeel is echter dat de onderdelen zoals de katrol die de hor oprolt en de magneetsluiting vaak snel verslijten. Daardoor zal de hor niet goed meer op willen rollen. Als de magneetsluiting niet goed meer functioneert zal de deur moeilijk te sluiten zijn of gaat deze uit zichzelf los, waardoor vliegen en muggen je huis in kunnen komen.

Een klaphordeur

Dit is in principe een tweede deur die naar binnen of buiten open gaat. In Amerika is het in de warmere staten heel gebruikelijk om bij de voordeur een hordeur te hebben om ongedierte buiten te houden. In Nederland is dat niet het geval en is het aanbod ook niet heel groot. Deze opties zijn vaak relatief goedkoop doordat er gebruik gemaakt is van inferieure materialen die snel kapot gaan. Een ander nadeel is dat er soms geen ruimte is voor een tweede deur die de andere kant om scharniert dan de buitendeur zelf. 

Een plissé hordeur

Net als de rolhordeur is de plissé hordeur in Nederland een veelgemaakte keuze. Dit type hordeur is wat duurder dan een rolhordeur. Daar staat tegenover dat de hor vaak iets dikker en dus steviger is. Dit komt de levensduur ten goede. Daarnaast is een plissé hordeur minder aan slijtage onderhevig door het ontwerp en de stevigere materialen. Je kunt er vele jaren plezier van hebben waardoor het op de lange termijn toch de voordeligste keuze kan zijn.

Conclusie

Er zijn in principe 3 soorten hordeuren op de markt, die allemaal hun werk doen. Een rolhordeur is vaak goedkoper in de aanschaf maar is gevoeliger voor problemen en slijtage. Een klaphordeur neemt meer ruimte in beslag waardoor het in een aantal gevallen geen praktische oplossing is. Dat is de reden dat veel mensen er op termijn toch voor kiezen om een plissé hordeur te plaatsen. Deze gaat lang mee en zal niet kapot gaan bij onjuist gebruik en ongelukjes.