Je tuin groen en toch onderhoudsvrij? Dat kan!

on

Als je je tuin gaat (laten) aanleggen dan kun je misschien al snel hert gevoel hebben dat je moet kiezen tussen twee soorten inrichting: groen of onderhoudsvrij. Maar wist je ook dat het ene het andere helemaal niet hoeft uit te sluiten? Een groene tuin kan ook vrijwel onderhoudsvrij zijn.

groene tuin onderhoudsvrij

Altijd wel een beetje onderhoud

Wie ‘onderhoudsvrij’ zegt, zegt al snel ‘betegeld’. Toch is het absoluut niet waar dat je aan een betegelde tuin of een tuinkamer geen enkel onderhoud hebt, zeker niet als je hem een beetje netjes probeert te houden. Tegels, welk soort je ook kiest, hebben in een tuin de neiging om zeker in de winter groen te kleuren, Dit groene laagje trekt tijdens een warme, zonnige zomer vaak vanzelf weer een beetje weg, maar dat kan een langdurig proces zijn. De meeste mensen met een betegelde tuin zie je in het voorjaar dan ook driftig aan de slag met een hogedrukspuit of andere middeltjes om de groene aanslag weer te laten verdwijnen.

Daarnaast vind je tussen tegels altijd voegen. Een goed aangelegde tuin heeft goede voegen, waar redelijk grof zand met scherpe stukjes in is geveegd. Dit invegen is belangrijk. Goede, volle voegen zorgen ervoor dat je tegels minder snel verzakken, tenslotte. Door te kiezen voor dit scherpe zand, voorkom je ook nog eens een ander probleem: onkruid. Helaas spoelt een deel van het zand tussen de voegen ieder jaar weer weg door de regen, of wordt het eruit geveegd wanneer je je tuin aanveegt. En dat geeft dan weer ruim baan voor een ander fenomeen waardoor de betegelde tuin helemaal niet zo onderhoudsvrij is: onkruid. Dat nestelt zich lekker tussen de voegen, op de lastigst te verwijderen plekjes, en maakt je keurige betegelde tuin al snel een rommelig geheel. Het verwijderen ervan is vaak een tijdrovend klusje. Bekijk ook ons artikel over bloemen en planten interieur tips.

groene tuin onderhoudsvrij

Wel groen, weinig onderhoud

Waar de betegelde tuin dus lang niet altijd zo onderhoudsvrij is als je zou denken, kan een groene tuin dat wel zijn. Het is slechts een kwestie van het juiste groen kiezen. Plaats bijvoorbeeld wat planten die weinig water vereisen en langzaam groeien in wat grote potten, hier heb je vervolgens nauwelijks omkijken naar. In plaats van tegels kun je kunstgras laten leggen. Wil je je tuin er groen uit laten zien, maar er weinig tot niks aan hoeven doen, dan is kunstgras bestellen de makkelijkste optie. Het kunstgras ziet eruit als echt gras, maar vereist nauwelijks onderhoud. Nooit maaien, niet sproeien: ideaal! Wie had gedacht dat een groene tuin soms minder onderhoud vereist dan een betegelde?