Een uitbouw maken of een tuinkamer realiseren?

Als je graag je bestaande woonkamer wat groter zou willen maken, dan kun je dit op verschillende manieren bereiken. Ga je voor een grote verbouwing en kies je voor een uitbouw van je huis? Of kies je voor een wat minder rigoureuze oplossing, en laat je bijvoorbeeld een buitenkamer bouwen?

uitbouw

Wat wil je met de ruimte?

Voor je de keuze kunt maken, is het een goed plan om eerst goed op een rijtje te zetten welke wensen je precies hebt. Wil je je woonkamer permanent groter maken, en de ruimte die hierbij wordt gerealiseerd actief bij je woonkamer betrekken? Wil je er bijvoorbeeld je bankstel neerzetten of juist je kleine keuken omtoveren tot een grote woonkeuken? Dan is een uitbouw wellicht de beste oplossing. Let erop dat dit een flinke ingreep is, die je woning blijvend zal veranderen. Een serieuze verbouwing, waar je vaak wel even zoet mee bent. Laat onze meubeltrends voor 2020 je op weg helpen. Ook als de bouwwerkzaamheden erop zitten, blijft er nog genoeg werk over. Dit nieuwe deel van je woning zal tenslotte van een vloer moeten worden voorzien, wat soms inhoudt dat je ook aanpassingen aan je bestaande vloer moet doen, en ook zal je aan de slag moeten met de wanden en vervolgens met de inrichting. Ook moet je goed in gedachten houden dat dit je weliswaar extra ruimte in huis oplevert, maar dat je tuin er wel een stuk kleiner van wordt. Een flink project dus, dat je niet zomaar even onderneemt.

Er is ook een makkelijkere manier om meer overdekte ruimte te creëren, zonder een grote verbouwing uit te hoeven voeren. Steeds meer mensen kiezen voor een tuinkamer, een ruimte die zowel bij de tuin als bij het huis gaat horen.

tuinkamer

Wat is een tuinkamer?

Een tuinkamer of buitenkamer is feitelijk een stukje van je tuin dat je laat overdekken. De gevel van je woning blijft hierbij gewoon in stand, er hoeft dus niet te worden gebroken. Je bereikt de nieuwe ruimte via de (over het algemeen) achterdeur van je woning.

Het voordeel hiervan is dat het een stuk minder ingrijpende verbouwing betreft, die wanneer je woonwensen veranderen ook weer kan worden afgebroken. Ook wanneer je de woning wilt gaan verkopen kan dit een pluspunt zijn, het geeft nieuwe bewoners de keuze of zij deze kamer willen behouden of niet. Het nadeel is echter dat de nieuwe ruimte niet echt bij het huis gaat horen, je kunt hem dus niet gebruiken als extra woonoppervlak. Zie het eerder als een ruimte waarin je je buiten kunt voelen, maar toch binnen bent. Een kamer in je tuin, zodat je het hele jaar door hiervan kunt genieten.