De voordelen van een gevelkachel

De gevelkachel wordt erg veel gebruikt om ruimtes te verwarmen waar geen cv aanwezig is. Maar ook in huizen zie je de gevelkachel wel eens terugkomen. Alleen wat is precies een gevelkachel en wat zijn de voordelen van het gebruiken van een gevelkachel?

Wat is een gevelkachel en hoe werkt deze precies? 

Om te beginnen is een gevelkachel een gaskachel. Dit betekent dat de gevelkachel geen schoorsteen nodig heeft. Dit is ook de reden dat de gevelkachel erg veel wordt gebruikt in vakantiewoningen, campers en bungalows. De gevelkachel wordt soms ook in huizen gebruikt als een lokale verwarming. 

De gevelkachel voert haar gassen af door de gevel via een geveldoorvoer. Hierdoor gaat de rook direct naar buiten. De gevelkachel werkt via een gesloten systeem. Dit wil zeggen dat de kachel via de binnenste pijp de rookgassen afvoert en via de buitenste pijp de benodigde zuurstof haalt. Bij de gevelkachel kun je niet, zoals bij een normale kachel, gaan zitten en genieten van de vlammen. Soms kun je wel een vlammetje zien, maar er is geen goed zicht op het vuur. 

De gevelkachel wordt geplaatst op een voorgevel of een zijgevel op de muur. Zoals verteld maakt de gevelkachel gebruik van een gesloten systeem. Om dit te laten werken moet er eerst een gat naar buiten worden gemaakt om de kachel haar rookgassen af te voeren en om zuurstof binnen te halen. Omdat de kachel gebruik maakt van een gesloten systeem is het risico op koolmonoxide uitgesloten. De gevelkachel werkt op gas. Dit betekent dat er een gasleiding moet worden gelegd op de plek waar men de gevelkachel wilt hebben.

De voordelen van een gevelkachel 

Het gebruiken van een gevelkachel kent vele voordelen. Het grootste voordeel van de gevelkachel is wel dat hij geen schoorsteen nodig heeft om te kunnen functioneren. Dit maakt de gevelkachel een erg flexibele optie. Je kunt hem namelijk op veel meer plaatsen kwijt dan een normale kachel en ook geeft het meer opties voor het interieur. Daarbij worden gevelkachels steeds zuiniger en compacter. De meeste gevelkachels worden tegenwoordig geleverd met een ingebouwde ventilator. Hierdoor kan de ruimte een stuk gelijkmatiger worden verwarmt. Er wordt steeds meer aandacht besteed aan de vormgeving van gevelkachels. Hierdoor is er voor ieder interieur wel een geschikte kachel te vinden. Als laatste is het aanschaffen van een gevelkachel erg voordelig. Het is veel goedkoper dan een cv-installatie.

Bron: Graveka