Bouwtechnische keuring: wel of niet doen?

on

Ben je verliefd geworden op een prachtig oud huis? Oude huizen hebben persoonlijkheid en geschiedenis, en velen zijn er dol op. Vergeet niet te inspecteren alvorens te bieden. Het huis ziet er van buiten misschien mooi uit, maar geldt dat ook voor de binnenkant? Sommige gebreken zijn gemakkelijk te vinden. Anderen zijn onzichtbaar voor het blote oog en kunnen veel problemen en kosten veroorzaken. Dit kan worden voorkomen door een bouwtechnische keuring te laten uitvoeren.

Wat is een bouwkundige keuring?  

Bij bouwinspecties controleert een onafhankelijk inspectiebedrijf de woning op gebreken. De gehele woning wordt van boven tot onder geïnspecteerd. Aan de buitenkant controleert de bouwkundig ingenieur de voegen en schildert hij zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant. Hij zorgt ook voor balustrades, elektriciteit, badkamers, keukens en meer. Ook kruipruimtes, funderingen, sanitair en riolering worden geïnspecteerd. Na inspectie ontvangt u een gedetailleerd rapport met daarin de gevonden gebreken en reparatiekosten.

Op zoek naar een nieuwe woning? Iedereen weet dat oude huizen gebrekkig zijn. Maar zelfs in een nieuw huis zijn bouwinspecties zinvol. Kleine gebreken kunnen al vanaf acht jaar in huis verschijnen. Krimpscheuren en lekkage van dubbele beglazing. Doe je er niets aan, dan wordt reparatie alleen maar duurder. Gebouwinspecties kunnen ze vroegtijdig identificeren. Als gevolg hiervan kost het minder tijd (en kosten) om ze te repareren. Het architectuurrapport laat ook zien wat er de komende vijf jaar moet worden gerepareerd of vervangen. Op die manier weet u aan welke werkzaamheden u de komende jaren moet denken.

Acceptatie van het gebouw als vervolgvoorwaarde 

U kunt op een woning bieden “volgens de Bouwnormenwet”. Dit houdt in dat bouwkundige keuring  als vervolgvoorwaarde wordt opgenomen. Zit er een ernstige fout in de test? En kost het veel om deze gebreken op te lossen? U kunt dan de verkoop annuleren. Dit betekent dat u uw aankoop moet annuleren. U moet eerst een limiet instellen (bijvoorbeeld € 5.000). Als de reparatiekosten deze limiet overschrijden, wordt het niet verkocht.