Als u een inboedelverzekering af moet sluiten, dan is dat een regeling waarmee schade aan uw inboedel wordt gedekt. Onder inboedel verstaan we alles wat onder de roerende zaken in uw huishouden valt. Dit zijn de bezittingen die u heeft en die niet aan uw huis vast zitten. Een inbouwkoelkast valt er bijvoorbeeld niet onder, maar een losstaande koelkast wel. Inboedel is alles wat u mee kunt nemen als u gaat verhuizen. De kosten van de inboedelverzekering worden meestal bepaald door de waarde van uw inboedel. Hier vindt u 7 tips waarmee u kunt besparen op de kosten.
1. Combineer uw inboedelverzekering met andere regelingen.
Veel verzekeraars geven u de mogelijkheid om ook andere verzekeringen bij hen af te sluiten. Als u een huis heeft gekocht, dan zal u bijvoorbeeld ook een opstalverzekering af moeten sluiten. Deze dekt alles van uw woning behalve de inboedel. U kunt ook een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten en een rechtsbijstandverzekering. Doet u dit bij dezelfde verzekeraar, dan ontvangt u soms voor het gehele pakket wel 3 procent korting.
2. Denk goed na over uw eigen risico.
Veel verzekeraars vullen het eigen risico bedrag voor bij uw inboedelverzekering automatisch in. Dit is een standaard bedrag dat u zelf betaalt als u een claim maakt en de verzekeraar de rest bijlegt. U beïnvloedt de prijs voor de premie door dit eigen risico bedrag te verhogen of te verlagen. Kijk dus hoeveel geld u achter de hand heeft. Als u het eigen risico bij uw inboedelverzekering hoger instelt, dan gaat de premie naar beneden. Dit zal alleen helpen als u dat bedrag ook daadwerkelijk heeft, dus denk hier wel goed over na.
3. Kies voor een extra uitgebreide dekking.
Bij het uitkiezen van uw inboedelverzekering heeft u de keuze uit verschillende dekkingen. Een allrisk dekking is het duurste en deze heeft u misschien niet nodig. U bent met een allrisk inboedelverzekering gedekt voor brand-, water- en stormschade, inbraak, diefstal en schade die u zelf heeft veroorzaakt. Een inboedelverzekering met een uitgebreide dekking dekt deze gevallen ook, behalve de schade die u heeft aangericht. Vraag uzelf dus af of u wel een allrisk verzekering nodig heeft en bespaar op uw premie door voor een uitgebreide dekking te kiezen.
4. Probeer korting te krijgen.
Bepaalde verzekeraars geven korting op de inboedelverzekering als uw woning goed is beveiligd. Dat is ook logisch, want bij een goed beveiligd huis is de kans op inbraak kleiner en dus het risico dat u gaat claimen ook. U moet bij de verzekeraar een bewijs aanleveren van de veiligheid van uw woning en dat kan op twee manieren. Met het Politie Keurmerk Veilig Wonen krijgt uw woning een score voor veiligheid van de politie. Dit certificaat levert u aan bij uw verzekeraar. Als u een alarmsysteem heeft en deze staat in verbinding met een centrale, dan vraagt u een BORG certificaat aan. Soms krijgt u dan bij bepaalde verzekeraars wel 20 procent korting op uw inboedelverzekering.
5. Kies voor een jaarlijkse betaling.
U betaalt de premie voor uw inboedelverzekering per maand of per jaar. Dit is uw eigen keuze. Als u het zo kunt instellen dat u jaarlijks betaalt, dan krijgt u vaak wel 3 procent korting op de jaarlijkse prijs die u betaalt. Plan uw financiën dus goed en de kosten voor uw inboedelverzekering gaan naar beneden.
6. Wees realistisch over het bedrag dat u wilt verzekeren.
U kiest bij het afsluiten van uw inboedelverzekering ook een bedrag dat u wilt verzekeren. Dit bedrag moet gelijk staan aan de waarde van uw inboedel. De verzekeraar bepaalt vaak wat dit bedrag is en dit berekenen ze op verschillende manieren. U mag ook aparte maximumbedragen doorgeven, voor onderdelen van uw inboedel die bijzonder waardevol zijn. U kunt dan denken aan apparatuur, sieraden en kunstwerken. Dit bedrag stelt u zelf in en staat deze te hoog, dan betaalt u een hogere premie. Vraag uzelf dus af hoeveel uw waardevolle bezittingen waard zijn en stel uw maximumbedrag eventueel lager in.
7. Maak elk jaar een vergelijking.
Het maken van een vergelijking helpt u elk jaar weer te besparen op uw inboedelverzekering. Net als uw situatie thuis verandert, passen verzekeraars hun regelingen ook aan. U mag uw inboedelverzekering elk jaar opnieuw afsluiten en dat betekent dat het goed mogelijk is dat er een betere regeling langskomt en waar u voor in aanmerking komt.
De enige manier om de beste inboedelverzekering uit te kiezen uit het aanbod is door een vergelijking te maken van verzekeraars. Dit doet u via een onafhankelijke vergelijkingswebsite. Zorg er dan ook voor dat u de opties bij alle verzekeraars ziet. Soms zal u dan meerdere websites uit moeten kiezen. Wilt u zekerheid over de commerciële bedoelingen van een vergelijkingswebsite, kies dan een website met een keurmerk zoals het keurmerk Thuiswinkel.
Maak gebruik van de filters.
Tijdens het maken van uw vergelijking is het ook verstandig om van de filters gebruik te maken. Er worden een groot aantal inboedelverzekeringen aangeboden van een groot aantal verzekeraars en het is de bedoeling dat u hier de beste uitkiest. Dat is vergelijkbaar met het vinden van een speld in een hooiberg. Door de filters goed in te stellen en onder andere de bovenstaande criteria te gebruiken. Geef het eigen risico bedrag door, het maximale bedrag, het soort verzekering (allrisk of extra uitgebreid) enzovoorts en u vergelijkt alleen verzekeringen die voor u relevant zijn.
Andere manieren om op uw inboedelverzekering te besparen.
Het is dus wel duidelijk dat u voor uw inboedelverzekering niet de hoofdprijs hoeft te betalen. Met een beetje uitzoekwerk en een goede vergelijking zorgt u voor een zo laag mogelijke premie. U kunt ook op andere manieren besparen op uw inboedelverzekering, bijvoorbeeld om voor een speciale studentenverzekering te kiezen als u in een studentenhuis woont of door de aanvullende verzekeringen uit te zetten. Met deze tips is uw inboedel optimaal verzekerd, maar zijn de kosten nog steeds goed te behappen. Dat levert u zowel op persoonlijk- als financieel vlak een heerlijke zekerheid op.