5 gebruikstips voor je matras.

Je oude matras is versleten en je hebt besloten om een nieuw matras te kopen. Dit is toch weer een flinke uitgave. Daarom is het wel fijn als dit matras zo lang mogelijk mee gaat. Met deze vijf onderhoudstips verleng je de levensduur van jouw matras. 

Tip 1 | Luchten voor gebruik

Je hebt je nieuwe matras in ontvangst genomen en je kunt niet wachten om hier gelijk op te duiken. Bij het uitpakken merk je al snel dat er een gek luchtje in het matras zit. Dit komt vooral voor bij matrassen die opgerold in een doos zijn verpakt. Het matras wordt namelijk vanaf de fabrieksband direct in plastic gestopt waardoor de geur van lijm en andere gebruikte materialen niet weg kan. Wanneer je gelijk na het uitpakken beddengoed om het matras doet zal je de geur nog lang blijven ruiken. Zet je matras daarom na het uitpakken gelijk rechtop in een goed geventileerde ruimte en laat deze 72 uur zo staan. Wil je toch graag de eerste nacht op je nieuwe matras slapen? Haal dan de volgende dag het beddengoed eraf om het matras alsnog goed te laten ventileren. 

Tip 2 | Matras draaien

Veel fabrikanten ontkennen het, maar een matras gaat langer mee wanneer je deze regelmatig omkeert. Dit gaat kuilvorming tegen. Het beste is om dit elke 2 maanden te doen. Check wel even of jouw matras hiervoor geschikt is. Er zijn matrassen waarbij je niet op beide zijden kunt slapen. 

Tip 3 | Ventileren

Elke nacht staat ons lichaam ongeveer 300 tot 600 ml vocht af wat van het beddengoed door naar het matras trekt. Een matras vindt dit lichaamsvocht niet zo fijn. Vooral een matras met schuimvulling of een traagschuim matras kan slecht tegen vocht. Je kunt de schade eenvoudig beperken door elke ochtend je beddengoed open te slaan en het raam open te zetten. Nog beter is om het raam ook ‘s nachts open te laten. De bedbodem heeft ook invloed op de mate van luchtdoorlatendheid. Het beste is om te kiezen voor een bedbodem die ten minste de helft van het matras vrij laat. Dit voorkomt schimmelvorming en geeft huisstofmijt minder kans om zich te nestelen.

Tip 4 | Matras schoonmaken

Je hebt net kunnen lezen dat we in onze slaap best wat vocht verliezen. Het is daarom wel zo hygiënisch als je de matrashoes, ook wel tijk genoemd, kunt wassen. Op het label van de tijk staat op welke temperatuur je het kunt wassen. 

Niet elk matras heeft een afritsbare tijk. Kijk bij het kopen van een matras daarom goed of dit mogelijk is. Heb je een matras waarbij je de hoes niet kunt losritsen? Dan bestaan er speciale reinigingsmiddelen bedoel voor meubilair of matrassen waarmee je vlekken en vuil kunt verwijderen. Laat de tijk na het gebruik van deze middelen wel goed drogen voordat je het bed weer opmaakt.  

Tip 5 | Matras recyclen 

Wist je dat er jaarlijks zo’n 1,5 miljoen matrassen worden weggegooid? Veel van deze matrassen worden verbrand wat zorgt voor energieverspilling en verlies van grondstoffen. Bestel je een matras bij Droomidee dan nemen we jouw oude matras graag mee. Doordat het matras droog en schoon meegenomen wordt, kan deze gerecycled worden en belandt hij dus niet in de verbrandingsoven.