Alles wat je moet weten voor je een konijn in huis haalt

on

Veel mensen zijn vertederd door de hoge aaibaarheidsfactor van konijntjes, en willen er dan ook graag eentje in huis halen. Vaak wordt echter vergeten dat konijnen, net als alle andere huisdieren, specifieke noden en behoeften hebben. Als je wil dat je konijn gezond en gelukkig is, zijn er dan ook een aantal dingen waar je aandacht aan moet besteden. Je leest hier wat jouw konijn gelukkig zal maken.

Basisbenodigdheden

Net zoals elk ander huisdier, heeft ook een konijntje nood aan enkele basisvoorzieningen. Zo heeft het een veilig hokje nodig, dat je met hooi bekleedt. Dit hooi is nodig omdat konijntjes moeten kunnen knabbelen, zodat hun tandjes wat afslijten. Bovendien bevordert hooi de spijsvertering van je konijn. Verder heeft een konijn ook een grote buitenren nodig waarin het naar hartenlust kan rondspringen en graven. Let op dat je konijn zich geen weg naar buiten kan graven en er beschut zit tegen katten en grote vogels, die wel eens graag een konijntje op hun menu zien staan. Verder heeft een konijn elke dag vers water en verse voeding nodig, en moet je het hok minstens een keer per week proper maken.

Wat heeft een konijn nog nodig?

Een konijn is een groepsdier, en wordt dus ongelukkig wanneer het alleen moet leven. Je houdt dus best meerdere konijntjes tegelijkertijd. Het is niet omdat dit knaagdier een groepsdier is, dat het ervan houdt om vaak geknuffeld en opgepakt te worden, integendeel. Konijntjes zijn erg stressgevoelig en moeten aan je gewend zijn voor ze het fijn vinden dat je hen aait. Pak ze niet te vaak op, want dit vinden ze zo vervelend dat ze door het tegenspartelen hun rug kunnen breken.
Verder heeft een konijntje ook veel ruimte nodig. Voorzie dus een hok dat groot genoeg is, eventueel met meerdere niveaus, en zorg ook zeker voor een buitenren. Voorzie ook genoeg knaagmateriaal in de leefruimte van je knaagdier. Met kartonnen dozen kunnen ze zich goed amuseren. Verder is het belangrijk om jaarlijks met je huisdier op controle te gaan bij de dierenarts.

Hoe richt je een konijnenhok in?

Omdat een konijn een prooidier is, voelt het zich veilig als het voldoende schuilplaatsen en beschutting heeft. Richt je buitenren dus in met holle boomstammen en verhoogde uitkijkposten. Voorzie voldoende stro buiten, en hooi binnen in het hokje. Konijnen plassen vaak op hetzelfde plekje. Voorzie hier genoeg bodembedekking, aarde, gras, stro of houtpellets. Zo blijft deze plek zo lang mogelijk proper. Wanneer je de buitenren inricht of opkuist, doe je er goed aan om klompen te dragen. Zo hou je je schoenen proper. Klompen vind je in allerlei uitvoeringen en maten. Ze zorgen ervoor dat je, ook wanneer het regent, je konijntje de beste zorgen kan bieden. Om te vermijden dat je konijn zich gaat vervelen, kun je wat animatiemateriaal in de ren voorzien. Denk hierbij maar aan speelgoed voor konijnen, of hang wat lekkers omhoog zodat ze hun best moeten doen om erbij te raken.