Minder schoonmaken in huis? Zorg gewoon dat het niet vies wordt!

on

Schoonmaken is voor bijna niemand echt een favoriet klusje. Toch moeten we het allemaal regelmatig doen, om te voorkomen dat ons huis binnen no time in een zwijnenstal is veranderd. Een flinke schoonmaakbeurt op zijn tijd volledig onnodig maken is bijna niet te doen, maar er zijn wel een paar tips om hem in ieder geval zo lang mogelijk uit te stellen. Daarbij kun je een handig uitgangspunt hanteren: alles dat niet vies wordt, hoef je ook niet schoon te maken. Een een slim ingericht huis en interieur kunnen daar al aan bijdragen.

minder schoonmaken in huis tips

Hoe zorg je dat het schoon blijft?

Het klinkt zo simpel: als je geen zin hebt om schoon te maken, moet je ervoor zorgen dat het niet vies wordt. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan in een huis waar dagelijks in geleefd wordt. Helemaal voorkomen dat dingen vies worden kun je simpelweg niet, en zo nu en dan met een emmertje sop in de weer gaan is ook wel zo hygiënisch. Voorkomen dat je schoonmaakwerk na een paar uur alweer teniet is gedaan, dat is wel heel gemakkelijk.

Er zijn kleine maatregelen te bedenken die ervoor zorgen dat je huis een stuk langer schoon blijft. Loop je bijvoorbeeld dagelijks de vloeren te dweilen omdat er vieze of natte voetafdrukken op staan? Dit valt heel gemakkelijk te voorkomen. Zorg voor een goede inloopmat, zodat het vuil en vocht van de schoenen daarin achterblijft en niet op je vloer terechtkomt. Een droogloopmat op maat is de handigste keuze, zo weet je zeker dat hij precies de juiste afmetingen heeft. Je zal zien dat als je voor een goede mat zorgt, de vloeren in je huis een stuk schoner en droger blijven. Eventueel kun je het combineren met een schoenenrek in de hal, dat mensen aanmoedigt om hun geveegde schoenen in de hal uit te trekken. Zo verlaag je het risico op vieze vloeren in de rest van het huis nog verder.

Regelmatig de eettafel schoonmaken is geen overbodige luxe, maar na iedere maaltijd de kruimels en vlekken moeten weghalen kan een vervelend klusje zijn. Dit kun je voorkomen door placemats te gebruiken. Breng je deze na de maaltijd voorzichtig naar de keuken, dan blijft je tafel grotendeels schoon en hoef je alleen de placemats even uit te kloppen of af te spoelen. Dat scheelt ook weer een klus.

minder schoonmaken in huis tips

De keuken bijhouden

De keuken schoonhouden is belangrijk, maar kan wel een flinke klus zijn. Gelukkig kun je door netjes te werken en vlekken meteen te verwijderen ook hier heel wat tijd besparen qua schoonmaken. Zorg dat je tijdens het koken altijd een keukenrol bij de hand hebt, en verwijder vlekken of spetters meteen. Dit kost een stuk minder tijd dan wanneer je het past doet wanneer je klaar bent met eten, en alles is afgekoeld en aangekoekt. Schoonmaken valt niet te voorkomen, maar kan op deze manier wel een stuk minder tijd kosten. Door rekening te houden met materialen zoals bijvoorbeeld een makkelijk schoon te houden keukenvloer of badkamervloer kun je jezelf ook al een hoop werk besparen. Dus wat ligt er op jouw vloer?