Stansen is hetzelfde als perforeren of ponsen. Het is de moeite waarde om eens nader te bekijken wat het is, hoe het werkt en wat we kunnen doen met de lichtgewicht, veelzijdige producten die op die manier geproduceerd worden.
Wat gebeurt er bij het stansen van producten.
Alhoewel het meestal toegepast wordt op roestvrij staal en aluminium, kan het proces ook worden toegepast op andere metalen zoals messing of koper, en ook niet-metalen producten zoals MDF, multiplex, kunststoffen zoals polyethyleen en polypropyleen en polycarbonaat materialen. Het stansen gebeurt met hydraulische machines die bestaan uit een pons en een matrijs, die een gat maken. Dit gebeurt met een frequentie van 120 tot 500 slagen per minuut. Daardoor kunnen in enkele minuten honderdduizenden gaten worden gemaakt. Deze techniek wordt toch niet voor elk project gebruikt, veel architecturale producten worden vervaardigd door een lineaire stansmachine. De perforatie kan worden gemaakt met een standaardmatrijsof een aangepast model, zoals gevraagd bij een bepaald project.
Wat zijn de voordelen van stansen.
De kracht van geperforeerd metaal komt door zijn veelzijdigheid en aanpasbaarheid. Hoewel er veel vooraf gedefinieerde matrijzen zijn, kan er ook een unieke matrijs gebruikt worden. Geperforeerd metaal vervult vaak een dubbele rol: het is niet alleen esthetisch, het is ook functioneel. Zodra de perforatie is voltooid, bieden de platen zelf een breed scala aan toepassingen. Je kunt een massieve rand rond de perforaties laten, waardoor het gemakkelijker is om mee te werken. In tegenstelling tot sommige andere plaatmaterialen hoeft geperforeerd metaal niet in een frame te worden geplaatst, waardoor het goedkoper is. Het buigen en vouwen van de platen kan interessante visuele vormen creëren. Het heeft ook het belangrijke voordeel dat het voor extra stevigheid zorgt. Het lichte karakter van aluminium heeft ook het voordeel dat het de belasting op de constructie van een gebouw vermindert.
Het gebruik van geperforeerd metaal, waar komt het terecht?
Geperforeerd metaal heeft een enorm scala aan toepassingen, zowel bij industriële als architecturale toepassingen. Voorbeelden van industriële toepassingen zijn het bewateren van de pulp in papierfabrieken, pletten en persen van suikerriet, afscherming van elektrische apparaten om straling te verminderen enz. In architecturale projecten worden geperforeerde platen gebruikt voor plafondtegels, balustrades, privacy schermen, scheidingswanden, zijpanelen op bruggen, zonneschermen, decoratieve schermen en gevels.
Duurzame bescherming tegen de zon.
Een gevel die bekleed is met geperforeerde platen zal de meeste zon weghouden en de negatieve effecten van teveel zon beperken zonder het uitzicht naar buiten te verminderen.
Bron: in2klussen.nl