De werkzaamheden van een stukadoor.

De stukadoor is net als een professionele schilder een gespecialiseerde arbeider die werkt aan de afwerking van een gebouw. Zodra het bouwwerk is voltooid, bewerkt de stukadoor de muren om de bouwwanden en plafonds voor te bereiden op de pleister afwerking.

Wanneer begint het werk van de stukadoor

Bij de bouw of de verbouwing van een woning komt de stukadoor uit Etten-Leur aan de beurt zodra het timmerwerk en het metselwerk gedaan zijn. 

De hoofdopdrachten van de stukadoor

Alleen of in teamverband heeft de stukadoor drie hoofdmissies. Het is verantwoordelijk voor:

• De coating van de muren en het plafond. Om een rechte en regelmatige muur te verkrijgen, legt de stukadoor lagen pleister af en strijkt het geheel vervolgens af met een troffel. Het vergemakkelijkt dus het werk van de schilder. Gelukkig kan de pleister tegenwoordig gebruiksklaar geleverd worden en met een pomp op de juiste plaatsen gespoten worden.

• De stukadoor kan ook werken met gebruiksklare materialen zoals gipsplaat of tegels. Hij moet daarvoor over de nodige vaardigheden beschikken en eventueel een bouwplan kunnen interpreteren. Hij speelt ook een rol bij de isolatie van de woning. Af en toe moet hij nog thermische of akoestische isolatie plaatsen. Hij moet ervoor zorgen dat het pleisterwerk de overblijvende kieren rond ramen en deuren overlapt. Bovendien moet hij gips gebruiken dat brandveilig is.

• De stukadoor versiert bepaalde stukken van het gebouw met geometrische vormen of door decoratieve elementen zoals rozetten of kroonlijsten te maken…

Een fysiek beroep

De taak van stukadoor blijft het een fysieke taak. Hij moeten voortdurend werken tussen het stof, op steigers of ladders enz… De stukadoor moet absoluut een goede fysieke conditie hebben. De stukadoor moet de deadlines voor bestellingen halen. En door de aard van pleisters die snel drogen, moet de stukadoor snel zijn in de uitvoering van zijn werk. Hij mag geen tijd verspillen en moet snel kunnen reageren.

Uitbouw carrière

Als stukadoor kun je ervoor kiezen om op bouwplaatsen, maar op voorwaarde dat je een bepaalde artistiek gevoeld hebt, is het mogelijk dat je mag werken aan de restauratie van historische gebouwen. Aan het begin van een carrière beperkt de stukadoor zich tot het aanbrengen van scheidingswanden. Na enkele jaar zal hij waarschijnlijk kunnen evolueren als teamleider op bouwplaatsen en vervolgens als sitemanager waar hij ongeveer tien werknemers zal begeleiden.

De verloning

De verloning van stukadoors is aan het begin van hun carrière vaak laag. Het is om deze reden dat meer en meer stukadoors steeds vroeger beginnen zelfstandig te werken, zodat ze zo sneller in een meer comfortabele financiële situatie terecht komen.

Vooruitzichten op de arbeidsmarkt

Het pleisterwerk biedt goede professionele vooruitzichten. Omdat het om een fysiek beroep zijn de kandidaten vrij schaars in vergelijking met het werkaanbod, omdat de bouw een van de sectoren is die het minst door de economische crisis is getroffen, blijven bedrijven en privépersonen zoeken naar stipte en sterke stukadoors.